čtvrtek 8. dubna 2021

Tuky: Nebojme se tuku

O TUCÍCH PRO LAIKY


Tuky jsou pro naše tělo nezbytnou potřebou, stejně jako konzumace ostatních živin.

Na tuky se váže většina vitamínů a minerálů, bez nich jsou těžko vstřebatelné.

Tuky obsahují kyseliny, které jsou pro nás velmi důležité a některé z nich si naše tělo dokonce nedokáže samo vytvořit (např. Omega 3-mastné kyseliny), takže je zapotřebí je dodávat především v podobě stravy, ale i výživových doplňků.

Konzumace tuků je pro nás tudíž hodně důležitá, jen bychom to s tuky neměli přehánět, zejména pokud si snažíme udržet váhu, zdraví, nebo jsme se rozhodli pro hubnutí.

Tuky tedy nejsou naším nepřítelem, ale problém nastává při jeho nadměrné denní konzumaci.


V základu bychom tuky mohli rozdělit na živočišné & rostlinné.


ŽIVOČIŠNÉ TUKY


Tyto tuky, jak už název napovídá, se vyskytují pouze v živočišných produktech, převážně v mase, sádle, másle, ale také ve vejcích a mléčných výrobcích.

Zejména v těchto tucích se vyskytuje velké množství nasycených mastných kyselin, které mají díky jejich složení nepříznivý vliv na hladinu cholesterolu v krvi a tím přispívají k problémům s hubnutím.

Tedy je dobré s nimi zmírnit, ale určitě ne zcela vynechat. Stále platí, že si musíme dávat pozor na to, jaké množství zkonzumujeme.

U těchto nevhodných tuků tvoří výjimku rybí tuk, o němž si povíme za chvíli více.


ROSTLINNÉ TUKY


Většina těchto tuků rostlinného původu, tedy převážně oleje, nebo potraviny přírodně obsahující rostlinný tuk, jsou vhodné pro hubnutí a mají příznivý vliv na celkové zdraví.

Obsahují vitaminy a minerální látky, bez nichž se naše tělo neobejde a nehrozí tu takové riziko ukládání do tukových zásob, jako u živočišných tuků.

Výjimku tady tvoří palmový tuk, který obsahuje velké množství nasycených mastných kyselin, neobsahuje pro nás tolik cenných látek a také mu věnuji vlastní post.

SHRNUTÍ VHODNÝCH & NEVHODNÝCH TUKŮ


NEVHODNÉ TUKY ❌


Především živočišného původu, např.: červené maso, špek, klobásy, ale i z rostlinných - palmový olej.

VHODNÉ TUKY ✅


Rostlinného původu, např. rostlinné oleje - extra panenský olivový olej, kokosový olej, dýňový, lněný,...

Z potravin bohaté na tuk jsou skvělé třeba avokádo, všechny semínka a různé ořechy.

Z živočišných tuků jsou vhodné např. vejce, máslo & ghee, mléčné výrobky, ale především ryby a rybí tuk.

Ryby jsou zdravé a vhodné i při redukčních dietách. Obsahují hodně vitamínů, omega-3 a příznivě působí na správné fungování našeho těla, prospívají našemu srdci, činnosti mozku, zraku a nejen to. Obsahují také bílkoviny, které jsou pro hubnutí nepostradatelné.
 
 

Ve zkratce: Zaměřte se více na skladbu svého jídelníčku a čtení etiket potravin, které vám pomohou zjistit, kolik tuku denně přijmete z potravy. 

Pokud jste začátečníci a v tomhle se zatím moc neorientujete, zkuste si stáhnout mobilní aplikaci Kalorické tabulky, která vám pomůže získat si všeobecný přehled o složení všech potravin.

Tuky ze svého jídelníčku rozhodně úplně nevyřazujte, můžete je ale zkusit trochu omezit.



Pokud si nebudete s něčím vědět rady, můžete mi napsat, ráda s čímkoli pomůžu, nebo cokoliv dovysvětlím. 

Doufám, že se vám článek líbil, snad jsem na nic důležitého nezapomněla a kdyby vám tu něco chybělo, budu moc ráda za vaši zpětnou vazbu.

Přeji příjemný den ✨

Kamča


6 komentářů:

  1. S uzeninami problém nemám, ale hodně tuku beru asi z čokolády, na té jsem těžce závislá. :D Ale asi větší problém mám s velkým množstvím sacharidů no. :-D Měj se hezky! Vlasta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čokoláda 🍫 je zlo 😂 Ale jednou za čas nevadí ❤️
      Děkuji za reakci na článek! Krásný den 🌷

      Kamča

      Vymazat
  2. Jsem ráda; že mě sem Ranča přehodila)))
    Budu se ráda vracet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký večer Evi, to mě hrozně moc těší! ❤️

      Jsem ráda, že se vám můj blog dobře čte a budu moc ráda, když se vrátíte, popřípadě můžete dát odběr (vlevo), nebo dole odebírat přes e-mail, aby vám neunikl žádný nový článek.

      Mějte krásný večer ❤️

      Kamča

      Vymazat
  3. Ja musím červené mäso jesť kvôli železu ale nechutí mi vôbec. Ale klobásy a také tak toto ma nikto nedonúti jesť. Ďakujem za super článok

    DISCOVERINGGLAM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě mrzí, že to jíš, i přesto, že ti to nechutná. Zkoušela jsi nahradit něčím jiným, nějaké jiné možnosti?

      Já moc děkuji za komentář a za každou návštěvu a odběr ❤️

      Krásný večer

      Vymazat

Děkuji za komentář!❤️

Úvod: Fit & Food blog

Krásný den 🌅     FIT FOOD BLOG    Ráda bych se nejdříve trochu představila. Jmenuji se Kamila a dlouhodobě se zajímám o vše spojené se z d...

Translate