středa 21. dubna 2021

Bílkoviny: Nejlepší přítel & vliv na hubnutí

Krásný den všem 🌷

Dnešní článek chci věnovat pouze bílkovinám, které jsou pro nás hodně důležité, ať už hubneme, nebo ne, a proto jsem si s tímto článkem dávala na čas a chci zdůraznit jeho důležitost.

BÍLKOVINY, JEJICH DŮLEŽITOST, VLIV NA HUBNUTÍ A CO SE MŮŽE STÁT PŘI JEJICH NEDOSTATKU


Bílkoviny jsou stejně, jako sacharidy a tuky základní živinou. Jsou nedílnou součástí nás a našeho těla a v naší výživě jsou moc důležité pro obnovu tkání (současně jsou stavební složkou tkání a buněk - kolagen, keratin,..), svalů a jsou součástí enzymů a hormonů. Proto jsou potřebné nejen pro sportovce a růst svalové hmoty, ale všichni bílkoviny ve své stravě potřebujeme pro normální každodenní fungování organismu.

Pojďme si ve zkratce říct, co to vlastně bílkoviny jsou.


Bílkoviny jsou molekuly a jsou složeny z několika aminokyselin, bez nichž se neobejde žádná buňka v našem organismu. Bílkoviny se podílejí na tvorbě všech důležitých látek, protilátek a již zmiňovaných hormonů a jsou zdrojem energie pro všechny tkáně a buňky. Jsou moc důležité už u dětí, pro správný vývoj celého těla, zajištění správného vývinu a růstu kostí, svalů, kůže, ale také vlasů.

NEDOSTATEK BÍLKOVIN


Protože bílkoviny plní celou řadu funkcí, jejich nedostatek se na nás může snadno podepsat, ale to je správné. 

Měli bychom se totiž naučit svému tělu naslouchat a porozumět tomu, co se nám snaží říct, protože to tělu jde vážně skvěle. Tělo si dokáže samo říct, co mu schází a co je pro něj správné a to mi přijde úžasné. Stačí tomu jen věnovat více pozornosti.

Mezi hlavní projevy nedostatku bílkovin patří


- nedostatek/úbytek svalové hmoty
- poruchy imunity - časté nemoci, pomalé hojení ran
- únava
- otoky - kožní problémy
- hlad a chutě - třeba na sladkosti
- lámavost nehtů a vlasů - pomalý růst
- projevy úzkosti (deprese, rezignace...)

Nedostatek bílkovin můžeme snadno zjistit doma pomocí jednoduchého výpočtu, nebo u doktora z krevních testů, které nám sdělí jejich přesnou hladinu.

KOLIK BÍLKOVIN DENNĚ PŘIJMOUT


Všude můžeme vyčíst, že doporučený příjem bílkovin by měl být kolem 0,8-1 g/kg naší hmotnosti denně. Při pravidelném pohybu a cvičení potom o 0,2 g/kg navýšit.

Nejsem žádný výživový odborník, ani specialista - alespoň prozatím 😆
Tahle čísla se mi ale zdají trochu nízká...
Myslím, že podle naší aktivity a našich cílů, by se měl náš příjem bílkovin ve stravě pohybovat v rozmezí 1,25-1,5 g/kg tělesné hmotnosti za den.

Rozhodně netvrdím, že na předchozím mnou zjištěném tvrzení, je něco zlého. Za mě je to ale správně takhle a přesně tak mi to většinu času vyhovuje.

Z hlediska hubnutí je tento zvýšený příjem bílkovin ideální, protože nám pomůže zachovat si svalovou hmotu, tedy hubnout především tuky a nezpomalovat nás metabolismus, protože to při hubnutí určitě nechceme.

Ve zkratce:

Bílkoviny = pomoc pro zachování svalů a spalování tam, kde je to žádoucí - tuky

Svaly = rychlejší metabolismus

Rychlý metabolismus = efektivní a rychlejší spalování

Spalování tuků = účinné hubnutí


Doufám, že se vám článek líbil, třeba vám i pomohl a dozvěděli jste se něco nového. Příští články ze série bílkovin budou o jejich rozdělení, v čem bílkoviny hledat, bílkoviny pro vegany a o aminokyselinách.

Otázka na závěr: Víte, kolik bílkovin denně přijmete z potravy a jak vám to vyhovuje?

Mějte se krásně ❤️ a děkuji za všechny návštěvy a komentáře.

Kamča


1 komentář:

  1. Zase děkuju za super článek,beru si k srdci každou radu a všechno co nevím děsně rada vítám ! Hezký odpoledne

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář!❤️

Úvod: Fit & Food blog

Krásný den 🌅     FIT FOOD BLOG    Ráda bych se nejdříve trochu představila. Jmenuji se Kamila a dlouhodobě se zajímám o vše spojené se z d...

Translate