pátek 7. května 2021

Vláknina: Rozpustná & nerozpustná

Krásný večer

Tenhle článek mi tady už tak týden leží rozepsaný a netknutý, protože jsem už dlouho nedokázala myslet na nic jiného, než na NÁŠ BUDOUCÍ DOMOV, i když jsem se snažila, protože mi psaní brzy začalo chybět a jsem moc ráda, že s vámi mohu sdílet další užitečný článek.

VLÁKNINA


je pro nás opravdu hodně důležitá, ale často na ni zapomínáme, spoustu z nás si neví rady s tím, ve kterých potravinách ji hledat a často si neuvědomujeme její důležitost. 

Vláknina patří mezi sacharidy, její energetická hodnota je o něco nižší a má spoustu benefitů pro naše zdraví a zdraví našeho těla a také našich střev. Pomáhá nám s vyprazdňováním a nejen že její účinky jsou pro nás žádoucí, ale její nedostatek může vést až k vážným zdravotním problémům.

Vláknina se dělí na - rozpustnou a nerozpustnou

VLÁKNINA ROZPUSTNÁ

Rozpustná vláknina má schopnost bobtnat, protože absorbuje vodu - má tedy tu schopnost, že ve spojení s vodou vytváří gel. Reguluje trávení tuků a sacharidů a protože na sebe dokáže vázat vodu, zvětšuje se její objem a to vede k delšímu pocitu sytosti. Toho můžeme využít zejména při hubnutí, kde nám vláknina docela pomáhá. Navíc působí jako prebiotikum.

VLÁKNINA NEROZPUSTNÁ

Vláknina nerozpustná není zdrojem energie. Zvětšuje objem obsahu ve střevech a zkracuje dobu, po kterou tam zůstává potrava. To je pro nás také velmi důležité z hlediska čistoty a zdraví střev.

DOPORUČENÝ DENNÍ PŘÍJEM

Za vhodný doporučený denní příjem já sama považuji kolem 25 g vlákniny za den, ovšem já sama mám často problémy této hodnoty dosáhnout. Někteří odborníci doporučují méně, někteří zase více... Zde opět záleží na každém jednotlivci a zase platí, že pro každého není vhodné to stejné. Postačí nám tedy alespoň těch 20 g vlákniny denně, dbejte ale na to, aby jste pod tento příjem nikdy nešli. Pokud jste začátečníci a o zdravé stravování se zajímáte jen krátce, není pro vás tedy snadné se v tomto orientovat, doporučuji do začátku aplikaci Kalorické tabulky, o které jste určitě někdy slyšeli.



KDE SE VLÁKNINA NACHÁZÍ

Vlákninu najdeme především ve spoustě celozrnných potravinách (žito, oves,...), luštěninách, semínkách, některé zelenině a hlavně v ovoci.


Více o vláknině, ve kterých potravinách konkrétně ji najít a v jakém množství, bych podrobněji rozebrala v dalším článku na tohle téma. 

Zatím se mějte krásně a doufám, že se vám článek líbil. 

Kamča ❤️

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář!❤️

Úvod: Fit & Food blog

Krásný den 🌅     FIT FOOD BLOG    Ráda bych se nejdříve trochu představila. Jmenuji se Kamila a dlouhodobě se zajímám o vše spojené se z d...

Translate